Конкурс «Коса-дівоча краса»

Конкурс «Коса-дівоча краса»

Мета: ближче ознайомити учнів із символікою дівочої коси як ознакою дівочої краси, честі, духовного здоров’я; прищеплювати пошану до народних звичаїв та традицій, що є невід’ємною частиною буття сучасного покоління; розвивати естетичні смаки, акторські, декламаторські здібності, навички вільного спілкування; виховувати почуття національної гідності.

Обладнання: записи пісень «А коса у дівчини-райдуга», «Розпустили кучері дівчата», «Ой ти , Марічко»,«Подоляночка», віночки, призи.
Хід заходу

Ведуча.
 Добрий день, шановна шкільна родино!
Так я хочу усіх вас назвати,
Щоб у тісному шкільному колі
Українську красу показати.

Ллються коси, як ранкові роси,
В ланцюгах сріблястих, золотих.
Що є краще за дівочі коси
І троянди, вплетені у них?

Звучить пісня «А коса у дівчини-райдуга»
Ведуча. Ви вже здогадалися, що сьогодні ми говоритимемо про дівочі коси, які здавна вважалися символом зовнішньої і внутрішньої краси, показником охайності, турботи про власне здоров’я, а також надприродного зв’язку із Всесвітом. Ми говоритимемо і про красу дівочої коси, і про дівочу красу взагалі, про моральну гідність, народні традиції, які треба берегти і збагачувати. На жаль, дівочі коси для сучасних красунь скоріше виняток, ніж правило.
Ось ми і вирішили влаштувати свято коси, яка, сподіваємось, відіграє певну позитивну роль у житті наших дівчат. Хочемо, аби вони усвідомили, наскільки важливою є турбота про власне волосся, як це впливає не лише на нашу зовнішню привабливість, а й загальне самопочуття, навіть на подальшу долю.
Волосся. Воно — симфонiя. Шовкове, неслухняне, золоте, кольору спілих каштанiв. Скiльки поетичних слiв присвячено волоссю! А задумувалися ви над тим, для чого воно потрiбне?(відповіді учнів)
Ведуча. Кожен народ по-рiзному ставився до волосся. Наприклад, тібетські мудрецi не стриглися i не голилися, а заплiтали косу. Довге  волосся вважалося натхненням для творчостi. Сила біблійного героя Самсона також була у волоссi, це говорило про те, що волосся несе в собі фізичні властивостi. Коханий брав пасмо волосся нареченої, вирушаючи в далеку дорогу, i вiдчував, що незримий контакт дійсно iснує. А в Київськiй Русi за вирваний жмут волосся накладали великий штраф — бiльший, анiж за покалiчену ногу.В укранцiв особливо шанобливе ставлення до волосся, коси. З давнiх-давен коса була символом дівочої честi, працьовитостiохайностi. З дiвочою косою пов’язано багато легенд, переказiв, пiсень, влучних прислiв’їв.
А які ви знаєте прислів’я? Оголошую перший конкурс «Найкращий знавець прислів’їв про дівочу косу».
 І. «Найкращий знавець прислів’їв про дівочу косу»

( Приклади прислів’їв)
-Дівчина з косою, мов трава з росою.
-Де дівчина з косою, там хлопці юрбою.
-Не вари борщу, поки не заплетеш косу.
-Подивись на косу, а подумай про господиню.
-Коса — дівоча краса.
-Дiвчина без коси, кiнь без гриви
- Нема коси — нема краси.
(Вручення призу  кращому знавцю прислів’їв)
Ведуча. Ми згадали з вами прислів’я про коси,тож я думаю,що вже настав час поб  помилуватися на коси наших дівчаток. Переходимо до другого конкурсу «Коса-дівоча краса». Запрошую наших красунь продемонструвати свою косу-дівочу красу.

І І  «Коса-дівоча краса»
(під пісню«Розпустили кучері дівчата» дівчата демонструють довжину свого волосся)

Ведуча.   Заплітання коси – один із найкращих звичаїв в Україні. Коли дівчинка ще маленька,то це робить її мама,а коли подорослішала - може вже й сама з цим впоратися. Але поціновувачами дівочої коси завжди були і є хлопчики,чоловіки.Чомусь вони вважають, що коли смикають дівчинку за косу – це їй приносить величезне задоволення. І зараз я хочу запросити хлопців до себе і запропонувати їм заплести дівочу косу. Нехай кожен зрозуміє, що це доволі кропітка робота. На перший погляд коса – проста та невибаглива зачіска, бо не вимагає багато часу для її створення. Заплела – і пішла. Але ви повинні знати, що українки плели коси не тільки через їх практичність. Волосся дане нам не просто для краси. На думку вчених, волосся не тільки накопичує енергію, а й зберігає інформацію. Волосся – джерело нашої космічної сили, а тому все, що з нами відбувається, змінює русло невидимої ріки, яка омиває нас своїми біоенергетичними хвилями, тому будь-яка дія над волоссям може не лише змінити наш зовнішній вигляд, але і все наше життя.Тож  оголошую третій конкурс «Заплети косу дівочу»

ІІІ.«Заплети косу дівочу»
 (хлопці заплітають коси дівчатам та демонструють разом з дівчатами свою роботу – зачіски,звучить пісня «Ой ти , Марічко»)

Ведуча. Прошу наших учасниць продемонструвати старання хлопців. Але спочатку я заквітчаю ваші голівки віночками, які є невід’ємною частиною нашого українського костюму.
(ведуча заквітчує віночками  голови учасниць , і вони танцюють танок «Подоляночка»)
Ведуча.Запрошую дівчаток підійти до мене і допомогти  провести конкурс для хлопчиків «Самий уважний». Потрібно учасникам, повернувшись спиною одне до одного, відповісти на мої запитання : як виглядає дівчинка (який у неї колір волосся,очей..)

ІУ. Конкурс «Самий уважний»
(хлопчики стають навпроти дівчаток,повертаються одне до одного спинами і відповідають на питання ведучої)

(Вручення призів самому уважному)
Ведуча. Ось і настала сама хвилююча мить: дізнатися чиє ж волосся найдовше!Зараз мої помічниці виміряють волосся кожної учасниці і ми порадіємо за переможницю конкурсу «Коса-дівоча краса».
(звучить пісня «А коса у дівчини-райдуга»)
Підведення підсумків конкурсу,визначення переможниці,вручення призів учасницям. "А коса у дівчини райдуга"

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Шекспір – геніальний англійський драматург і поет доби Відродження. Сонети Шекспіра.

Багатогранність образу Гобсека, засоби його створення

Литературное кафе. «Высоцкий. Спасибо,что живой»